Cvičenie a pohybové hry s Milkou

11.01.2011 16:51

Cvičenie a pohybové hry s Milkou

 

Batoľatá. Za batoľa sa oficiálne považuje dieťa od svojich prvých narodenín do troch sviečok na torte.

Hlavným heslom detí v tomto veku je: SLOBODA. Najmä SLOBODA POHYBU.  Ako raz výstižne povedal americký komik  Bill Cosby: „ Dajte mi 200 činorodých dvojročných detí a ja dobijem svet!“

Mať tak vytrvalosť a húževnatosť tohto veku… dobrovoľne vyliezť na sedačku a zoskočiť – opakujte 30 krát, neúnavne behať po trávniku dookola ( len preto, že je to zábavné), s radosťou vyliezť po schodoch a šmyknúť sa - opakujte 25 krát.

Obdobie okolo jedného roku je významné preto, že sa tu objavia dve dôležité zručnosti, ktoré posúvajú vývoj dieťaťa špecificky ľudským smerom – sú to prvé kroky a prvé slová.

Čo kto dokáže

 

V tomto vekovom období dieťa skúma okolie a vlastné telo pri pohybovej činnosti. Predmety premiestňuje pohybom celého tela. Rozoznáva a dokáže pomenovať niektoré časti tela: brucho, ruky, nohy hlavu, prsty, ústa, nos, oči, uši.

V dvoch až troch rokoch dieťa kontroluje následné pohybové činnosti:

        dobre chodí,

        dobre behá, ale niekedy padá,

        s oporou vystupuje a zostupuje po schodoch, bez striedania nôh,

        skáče znožmo,

        asi 2 sekundy sa udrží na jednej nohe,

        urobí niekoľko krokov po špičkách,

        skáče z malej výšky,

        môže kopnúť nohou,

        ohne sa v páse a v kolenách, aby zodvihlo veci zo zeme.

V tomto veku je dôležité robiť s dieťaťom hlavne cviky zamerané na celkovú pohyblivosť.

 

V našom Materskom klube je možnosť každú stredu „ rozhýbať „ vaše dieťa s vašou iniciatívou a pomocou. Mamička Milka si pre vaše deti pripravila rôzne pohybové hry a jednoduché cviky, ktoré si následne môžete so svojimi ratolesťami cvičiť doma.

Výhody cvičenia a hry v kolektíve: dieťa sa učí spolupracovať s ostatnými deťmi, sledovať , opakovať a prispôsobovať sa ostatným. Je to opäť jeden zo spôsobov ako dieťa viezť k vzájomnej znášanlivosti a spolunažívaniu v kolektíve.