Niečo pre maminy a oteckov na chladné večery

21.11.2010 17:22

Trnkový likér

Tak na dlhé a chladné večery som si dovolil pre rodičov malých ratolestí dobrotu, ktorú nám poskytuje naša kysucká príroda.

Jedná sa o likér s fantastickou chuťou a je vhodný večer pri telke ked naše male potvorky už sledko snívajú.

Takže jedna prechádzka po poliach a lúkach kde z nudy nazbierate asi 1-2kg trniek. Doma oberieme stopky s plodov a premyjeme vodou.

Potrebujeme: 1kg čistých čerstvých trniek, 0,5 litra čistej vodky, 0,5 prevarenej vychladnutej vody 0,5kg kryštálového cukru.

Postup: do väčšej 3 alebo 5 litrovej sklenenej flaše nasypeme 1kg umytých trniek, zalejeme 0,5 litrom vodky, pridáme 0,5 litra vody a 0,5 kg cukru, uzavrieme a poriadne premiešame aby sa cukor rozpustil. Uzavretú flašu odložíme na tri týždne do tmavej miestnosti/komory. Potom vyberieme poriadne pretrasieme a necháme dozrieť nezameniteľné chute a vôňu ešte na dva týždne do tmy. No a po týchto 5 týždňoch čakania či sa to podarilo budete očaréný chuťou a vôňou tohto nápoja. Netreba to prehnať a ako v reklamách pite z rozumom :-) .Zároveň je plod trnký veľkým zasobníkom vitamínu C.

 A čo to vlastne je za rastlinku?

Trnka obyčajná (Prunus spinosa)
 
Výskyt : Rastie na slnečných krovinatých stráňach a rúbaniskách, pri cestách a na skalných miestach. 

Kvitne : od apríla do mája.

Zber : Zbierame kvet alebo listy a plody. Úplne rozvité kvety odtŕhame ručne a sušíme prirodzeným teplom, aby si zachovali bielu farbu. Plody zbierame celkom zrelé v jeseni pred mrazom ( na jedenie sú však súce len po prvých mrazoch ). Sušíme ich umelým teplom do 40 stupňov. 

Úžitok : Odvar z kvetu osoží pri zápche a tvrdej stolici. Plody sú sťahujúcim prostriedkom proti hnačke a zvonka ako kloktadlo. V surovom stave sa spracuvávajú na ovocné vína, extrakty a lekváre. Kvet, listy a aj plody pôsobia pri chorobách močových orgánov a napomáhajú látkovú premenu.

Použitie :  

    Odvar : Uvarte lyžicu usušených listou s vodou na porciu jednej šálky. Nezakryté nechajte päť až desať minút vyluhovať, prelejte cez sitko a vypite.